Blog

С нов сорт пшеница започна жътвата в Разградско

jatva

Символичен старт на тазгодишната жътвена кампания за Разградска област бе даден днес в Кубрат. Това стана по време на Деня на пшеницата, организиран от разградската фирма „Сортови семена“.

На демонстрационното поле бяха край Кубрат бяха представени 18 сорта пшеница, 2 – тритикале и 5 – ечемик, предимно български разработки.

Символичната жътва стартира от най-новия сорт, който се изпитва за пръв път на полето на „Сортове семена“. На нивата бе и селекционерът на сорта „Болярка“ доц. Николай Ценов от Добруджанския земеделски институт. На него подаде първата ръкойка управителят на фирмата-домакин на събитието Мариела Йорданова. Сортът „Болярка“ е студоустойчив, устойчив на кафява ръжда, подходящ за Северна България. Средните му добиви са от 732 до 888 кг./дка. Представен бе и нов сорт ечемик – „Поток“. Той е разработен от Института за растителни генерични ресурси в Садово.

Церемонията продължи с фолклорни изпълнения на детски състав към НЧ“Св.св. Кирил и Методий“ – Кубрат.

Реалният старт на жътвата в Разградско се очаква в края на месеца – обясни Йорданова. Символичното начало е за берекет при зърнопроизводителите от региона. Местните земеделци очакват добри добиви, но не и високо качество на зърното, заради влажната и хладна пролет – каза още председателката на Асоциацията на зърнопроизводителите от Лудогорието.

Земеделските производители от Североизточна България разгледаха и съседното опитно поле, където се отглежда рапица по технология „Клиърфийлд“. Това прави растенията устойчиви на хербицид и могат до по-късен етап от развитието си да бъдат третирани с препарати срещу плевели – обясни Десислава Друмева от фирмата, разработила технологията – BASF.

След обиколката на нивите зърнопроизводителите участваха в томбола, в която печалбите бяха семена от новите сортове за 50-декарова нива.
jatva

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply