Blog

Със сеитба на ръж в землището на гр. Кубрат, България се присъедини към Европейския проект „ХЛЯБ НА МИРА“

Със сеитба на ръж в землището на гр. Кубрат тази година България се присъедини към европейския проект „Хляб на мира“. Освен нашата страна, в него участват Германия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Чехия, Унгария и Хърватия. През 2013 г. във всяка една от тези държави е беше засята ръж на места, исторически свързани с времената на промените.

Националната асоциация на зърнопроизводителите продължава българското участие в проекта „Хляб на мира“. Част от получената ръж в землището на с. Драгомир (Съединение) беше изпратена в Лудогорието, където на 15 октомври бе извършена сеитбата за реколта 2014/2015. Полето с ръж „Хляб на мира“ се намира в землището на гр. Кубрат под отговорната грижа на г-жа Мариела Йорданова, председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието.

Манфред Фишер, председател на гражданската организацията ФриденсБрот („Хляб на мира”), споделя следното за посланието на инициативата: „През 1989 г. енергията на хората преодоля разделянето на Европа. Чрез ръжените полета по тогавашната граница между Изтока и Запада, искаме да покажем, че съжителството и общото действие подкрепят мира, и че развитието на земеделието също спомага за подхранване на мира в политически нестабилните региони по света”.

В съобщението си до германската асоциация, управляваща проекта, относно хода на партньорството, НАЗ обоснова избора си за следващия домакин на семената ръж. Всеизвестен факт е, че почвата в Лудогорието е богата на хумус и една от най-плодородните в страната, съгласно регистрираните добиви. В исторически план регионът може да се похвали с археологическо наследство от Тракийската и Римската цивилизации.

Следващият партньор-домакин на проекта „Хляб на мира“ ще бъде Полша през есента на 2015 година./ AGRO.TV

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply