Blog

Тържествено отбелязване на церемонията по откриване на жътвата по проекта „Хляб на мира“

DSC00491
05.06.2015 г. гр. Кубрат. Тържествено отбелязване на церемонията по откриване на жътвата по проекта „Хляб на мира“ се състоя в землището на гр. Кубрат. Проектът се осъществява за втора поредна година, като през 2015 г. домакин е стопанството на г-жа Мариела Йорданова, заместник-председател на НАЗ и председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието. Министърът на земеделието и храните г-жа Десислава Танева бе официален гост на събитието.

„Искаме да придадем към аромата на пресен хляб нашата многолика традиция от Лудогорието, да вплетем свежестта на гората, плодородието на полето, умението на жените и хубостта на момите“. С тези думи г-жа Йорданова постави началото на церемонията.

Събитието премина в традиционната атмосфера на българския фолклор. Програмата стартира с кратко представяне на инициативата „Хляб на мира“ и встъпителни слова на немски и полски език – на немски, защото инициативата започва от Германия, а на полски – защото тази година домакин на европейската конференция ще бъде Полша. Междувременно бе приготвен ръжен хляб по стар обичай, предаван от векове, като в омесването своите умения показа и министър Танева.

DSC00343

Церемонията продължи с брифинг с представителите на медиите, които бяха запознати по-подробно със същността на Проекта. НАЗ обяви своето решение да дари произведената ръж под формата на хляб на хора със специфични нужди.

Министър Танева отговори на поставените от НАЗ и медиите въпроси във връзка с очакваната реколта от пшеница, прилагането на мярка 4.1. от ПРСР 2014-2020, бъдещето на направлението за сеитбообръщение по м.214 от ПРСР 2007-2013, Кампанията по директните плащания 2015 и предвижданите промени в Закона за кадастъра и имотния регистър.

Събитието завърши на полето с ръжта, където както повелява ритуалът преди жътва, бе отправена молитва за здраве и берекет. Кулминацията на тържеството бе изпълнението на живо на фолклорна музика и танци.

DSC00384

Повече за инициативата „Хляб на мира“.

През 2012 г. в Берлин се учредява гражданското обединение Асоциация „Хляб на мира“, чиято цел е ознаменуването на падането на Берлинската стена и връзката на този акт със запазването на мира и устойчивото земеделие. Разрушаването на Берлинската стена, като символ на „Желязната завеса“, е повратен момент в историята на стария континент; събитие, което олицетворява премахването на политическите и икономическите граници, до преодоляване на разделението и в крайна сметка има безспорна роля в разширяването на Европейския съюз на изток, а това от своя страна до най-голямото постижение на ЕС – запазването на мира. Мирът, разбира се, оказва пряко влияние върху развитието на земеделието и осигуряването на прехраната.

Проектът се осъществява под патронажа на германския министър на прехраната и земеделието г-н Кристиан Шмид. Изпълнението стартира през 2013 г., когато в 12 държави членки на ЕС от Централна и Източна Европа са засети семена от ръж, добити от полето около Помирителната църква в Берлин (мястото на някогашната Берлинска стена). Част от получената реколта страните-участнички изпратиха обратно в Берлин и тя бе използвана за символичното замесване и изпичане на Хляба на мира. Проявата се състоя по време на международна конференция на държавите-партньори в края на м. септември 2014 г. Форумът протече в присъствието на официални лица от всички страни – министри и зам.-министри на земеделието. Конференцията завърши с приемането на обща декларация за продължаване на инициативата и ежегодно провеждане на тържествената церемония с ротационен принцип на домакинство. През есента на 2015 г. домакин ще бъде Полша, а българската страна ще посрещне своите европейски партньори през 2017 г.
Българското участие.

НАЗ се включва в инициативата през м.юни 2013 г. Председателят на НАЗ по това време, г-н Ангел Вукодинов, поема ангажимента за отглеждането на първата реколта от ръж на българска почва. Семената са положени в землището на с. Драгомир, близо до гр. Съединение. В исторически план мястото на сеитбата има отношение към посланията на Проекта – премахване на границите и разделението, сътрудничество и единство.

НАЗ поверява грижата за следващата реколта от ръж 2014/2015 г. на Председателя на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието и настоящ зам.-председател на НАЗ – г-жа Мариела Йорданова. Нейното стопанство се намира в района на Кубрат и е част от Лудогорието, характеризиращо се не само с плодородната си почва, но и с културно-историческото си значение, свързано с археологическото наследство от Тракийската и Римската цивилизации.

По отношение състоянието на ръжта – относително благоприятните климатични условия позволиха на ръжените посеви да се развият оптимално и се очаква добивът за 2015 г. да бъде повече от задоволителен.

Една част от произведената ръж ще бъде изпратена за приготвянето на тазгодишния Хляб на мира в Полша, друга – ще бъде отделена за сеитбата през есента на 2015 г., а с останалото количество ще бъде направено дарение под формата на хляб.

DSC00467

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply