
Няколко са факторите, от които зависи избора на сорт за успешно зърнопроизводство. На първо място е изборът на поле и агротехника. Вторият фактор в срокът на сеитба и сеитбената норма и третият - изборът на сорт.
Нашата препоръка винаги е била стопаните да разпределят риска при избора на сорт. В едно стопанство, без значение какъв е размерът му, сортовете пшеница трябва да са поне три. Агроклиматичните условия са непредвидими и още при сеитбата е важно да се заложи управлението на риска от засушаване, измръзване и болести. Универсален сорт няма. Няма и идеална година за земеделието.
При създаване на сортовия състав в стопанството трябва да се вземат предвид няколко фактора:
- Опитът и знанията на стопанина при отглеждането на различните сортове;
- Предшественика на полето;
- Надморска височина;
- Атмосферна влага;
- Фитопатогенен фон;
- Изследвания, опити и сравнителни изпитвания на сортове в района на стопанството;
- По възможност е добре да се направи и анализ на почвата.
Добре е стопаните да разпределят риска като изберат в сортовия си състав да включат сухоустойчив сорт, студоустойчив, устойчив на болести или комбинация от сортови характеристики, подходящи за точно определената климатична зона.
Основен фактор, независимо каква култура ще се отглежда на полето, е използването на качествен, сертифициран, гарантиран посевен материал.