
Семепроизводството, без колебание, може да се определи като висш пилотаж в земеделието. Създаването на сорт или хибрид започва от продължителната висококвалифицирана работа на селекционерите.
Всичко тръгва от генетиката
С различни методи на естествено и изкуствено съчетаване на гени и биологични характеристики в лабораториите и след това на опитните парцелки на полето, се създават сортове и хибриди. Следва тяхното изпитване, наблюдаване и дълъг процес на регистриране. Следващ процес, равностоен по отговорност, прецизност и трудност е сортоподдържането. До тук активната работа е на генетиците и селекционерите.
Сортоподдържането и следващият процес семепроизводството са отговорност на семепроизводителите. Семепроизводството обикновено е едногодишен цикъл на производство на семена за следваща репродукция или влагане в масово полско или градинско производство.
Репродукцията на семена и хибриди на различни генерации е процес, който изисква квалификация, опит, много инвестиции и материални активи. Доброто семепроизводство зависи на първо място от чистотата, качеството и заготовката на изходния материал. Независимо дали ще са предварителни размножения (ПР), предбазови (ПБ) или базови (Б) при сортовете и изходни родителски линии при хибридите, важно е нивото на честота и стопански качества да са надеждни.
Етапи на семепроизводството
- Засяване на изходни линии при хибридите и високи генерации при сортовете;
- Заявяване на посевите със съответната документация – сертификати за произход и качество, сеитбени норми и описание на полето. Досието на посева включва: ортофотокарта на посева, документ за произход на посевния материал, декларация за предшественик на посева, акт за сеитба;
- Прилагане на прецизна агротехника - вземане на решения за обработки, торене, растителна защита в зависимост от препоръките на селекционера, особеностите и изискванията на сорта или хибрида и съобразяване с климатичните особености на стопанската година;
- Неколкократно обследване и сортово почистване на посева;
- Полски апробации на семепроизводствените площи – еднократно или многократно, в зависимост дали се апробира от сорт или хибрид;
- Прибиране на семената – ръчно или механизирано;
- Заготовка: почистване, сушене, калибриране, третиране, пакетиране;
- Пробовземане за сертифициране – анализ на семената в лаборатории на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС);
- Реализация на готовата продукция.
Всеки етап от процеса на семепроизводство изисква специфични и различни нива на знания и техническа обезпеченост.